Supermarket Survival jakso 9: Kuumat juomat

Kahvin himosta selviäminen:

Mitä mahtaisin juoda talviaikaan kivikaudella? Varmastikin jotain kuumaa juomaa! Laittaisin lämpimän veden sekaan ehkä kuivattuja yrttejä tuomaan makua, sekä saaliista riippuen jotain eläinperäistä tai ruokaisampaa, mikä tekisi yrttihaudukkeesta kokonaisen keiton.

Soppa on mukava tapa syödä ja juoda: liuottaa arvokkaita aineksia veteen jo valmiiksi, jolloin ruoansulatuksen homma helpottuu ja ravinteiden saatavuus paranee.

Tee, infuusio, dekokta, keitto, liemi, soppa… hyvin parantavaa, ravitsevaa ja perinteisesti jopa lääkinnällistä.

Nyt meillä on sitten Lipton-teetä ja mikrotettavia muovikeittoja. Kuten kaikessa markettimaailman tarjonnassa, myös kuumissa juomissa ja keitoissa on idea ollut alunperin erittäin hyvä, kunnes keinoruokateollisuus – yhdessä liian helposti vietävän kuluttajan kanssa – halpuutti tämänkin hyvän idean.

Kyllä Liptonistakin liukenee – mm. torjunta-aineita ja hometoksiineja. Kun käynnistellään kuuma juoma kunnon aineksista, saadaan hyvän tavan hyödyt haittojen sijaan, positiivisilla sivuvaikutuksilla. Samalla nautinnon taso kohoaa uusiin mittasuhteisiin.

Arkikielessä lähes kaikkea kuumavesiuuttoa sanotaan teeksi – paitsi kun kyse on kahvista! Kuitenkin kaikissa kuumavesiuutoksissa on kyse suunnilleen samasta asiasta: mitä tahansa kasvia voi liottaa veteen tai laittaa soppakattilaan. Moni on parantunut flunssasta pikaisesti keitellen kattilassa timjaminoksia marketin tuoreyrttiosastolta. Vielä nopeammin saattaa parantua, kun keitinvedessä on myös rasvaa mukana, kuten kanakeitossa. Ja kaikkein tehokkaimmat vaikutukset saadaan, kun rasvaisessa keitossa on timjamin lisäksi viisi tai vaikka kymmenen muutakin tehokasta eli vahvan makuista yrttiä tai tuorekasvia tukemassa toisiaan!

Lähes viisitoista vuotta sitten kun kävin ensimmäistä kertaa Taimaassa, oli perus ruoka-annoksessa kastikkeineen tyypillisesti useita kymmeniä toinen toistaan voimallisempia tuoreyrttilajikkeita tuomassa parantavaa aromia. Milloin me suomalaiset alamme nauttia päivittäin kymmenien eri lääkekasvien parantavat ainesosat juomaan tai ruokaan valmiiksi uutettuna? Tässäkin toimii sama valikoiman laajentamisen periaate: ei tarvitse tyytyä kehnoon kahviin yksipuolisesti, kun voi parantaa laatua ja laajentaa valikoimaa lähemmäs keholle mieluisan laadun ja monipuolisuuden tasoa.

Kahvi

Okei, oletetaan, että juon paljon kahvia, ja vieläpä aika kehnoa! Kuinka voin parantaa tilannettani – ilman tahdonvoimaa, vaivaa tai edes kovin merkittävää uuden opettelua? Käytetään jälleen jo useimmille tuttua Lisäämisen, paremmalla Korvaamisen ja Laadun Parantamisen tekniikkaa:

1. Hyvän Lisääminen: kun lisäilen, testailen tai tunnustelen kaikenlaista hyvää mitä SuSussa tulee vastaan, löydän todennäköisesti uusia suosikkisafkoja tai -tapoja – jotka tuovat kehooni enemmän energiaa, monipuolisimmista lähteistä. Näin kahvin tarve vähenee ihan itsestään, kun energiaa riittää ilmankin, ja sitä saa niin monesta toisiaan täydentävästä suunnasta.

2. Paremmalla Korvaaminen: saatan vaihtaa kahvin sienijuomiin, yrttiteehen – tai täydentää kahvikupillista vaikkapa sponsorimme Four Sigmaticin sieniuute-pussillisella, joka helpottaa kahvin happamoittavaa vaikutusta. Sama tapa, eri aine – mahdollisesti minun keholle parempi. Joillekin kuitenkin kaikista maailman yrteistä juuri kahvi on Se Juttu. Minun keholle hyväkään kahvi ei tee kovin hyvää, mitä nyt joskus pienissä määrin. Tämä selviää oman kokemuksen myötä – tai geenitestikin voi antaa viitteitä. Tahdomme tarjota jokaiselle uusia ideoita, joista jokin nousee ehkä juuri sinun uudeksi suosikkinautinnoksesi.

Rauhoittava Reishi

Harvoin nykykulttuurissa suosituimmat tavat ovat parhaita; suosituimmat ovat lähinnä mainostetuimpia tai tutuimpia, keskivertoja. Tutun laatikon yläpuolelta löytyy parempaa – ja nykyään myös sosiaalisesti hyväksyttävinä versioina, jotka sopivat saumattomasti arkeen, työhön ja kaikenlaisten tuttujen tilanteiden kohentamiseen. Nykyään on coolia olla laatutietoinen, ja omalaatuisuus tai edelläkävijyyskin on yhä arvostetumpaa.

3. Laadun Parantaminen. Juodaan edelleen kahvia, mutta parempaa laatua! Kätevimmin se onnistuu, kun käyttää samaa kahvikonetta kuin tähänkin asti, mutta normimerkkien tilalle hakee samastakin marketista pienpaahtimoiden tarjontaa. Tai sitten kokonaisia papuja kotona jauhettavaksi. Tai erikoistuneemmasta kahvikaupasta tuorepapuja, jotka jauhetaan pyynnöstä paikan päällä juuri sinun keittimeen sopivaksi.

Edellisessä parisuhteessa nainen kiitteli kovasti, kun aloin hakea hänen aamukahvit Ruohonjuuresta, jossa Gran Palomar oli lopulta hänen suosikkinsa. Myös pienten kahvikauppojen tarjonta hänelle maistui. Monta päänsärkyä säästyi, sanan monessakin merkityksessä, jo tällä yhdellä varsin helpolla laadun parannuksella.

Teet & haudukkeet

Marketeissa saatat törmätä Pukka, Numi ja Yogi-merkkeihin. Yrttihaudukkeissa, kuten kaikessa muussakin, on tärkeää, että keho saa sitä, mitä keho kuvittelee saavansa – eli ei anneta suurteollisuudelle sielunsa luovuttaneiden elintarvikekemistien huijata hajua tai muitakaan aisteja asiakkaan harhauttamiseksi. Laadukkaita merkkejä ei näe telkkarissa – mutta ansioitunut harvinaisuuksien salametsästäjä löytää ne myös marketeista. Tämän vuosikymmenen vahva kehitys kansan laatutietoisuudessa on mahdollistanut huikean parannuksen myös pussiteeosastolla.

Mitä tulee luontaisiin aromeihin, eteeriset öljyt tai luomu-uutteet ovat kyllä okei, mutta jos “luontainen aromi” ei kerro tarkemmin mitä se on, oletan sen olevan huonoa. Luomumerkeissä usein aromitkin ovat parempaa laatua. Mainoksista tuttu Nordqvist keinotekoisilla halpis-aromeillaan ei allekirjoittanutta sytytä yhtään.

Totta kai tee-ainekset voi hakea suoraan tuoreosastolta! Videon inkivääritee-ainesta ei ole tarvinnut ensin kuivata ja sitten pussittaa, pakata ja brändätä, saati keinomaustaa inkivääriteeksi: inkivääri tarttui ostoskoriin suoraan tuoreosaston luomunurkkauksesta.

Haudukkeet on kiva juttu! Kaikille voi kaikissa sosiaalisissa tilanteissa tarjota teetä. Kaikkein helpoimmaksi koen parhaat pussiteet, koska vedenkeitin tai vähintäänkin kattila ja hella löytyvät lähes joka paikasta. Parhaat pussiteetkin tunnistaa voimakkaasta aidosta aromista. Kannattaa valita se, mikä eniten houkuttaa napata matkaan. Silloin kun aromi tulee aineksista itsestään eikä kemiallisista keinoaromeista, mielihalu johdattaa oikeaan suuntaan.

Biohakkerin verkkokurssilla on erinomainen tieto-osio teestä ja haudukkeista.

Pukkaa

Kuuma juoma!

KuumaJuomassa teehen tai kahviin lisätään rasva! Ja se rasva blendataan vaahdoksi, joka imeytyy super smoothisti kehoon ns. misellimuodossa. Samassa satsissa kulkee kehoon kaikki ihanat ravinteet jotka ovat uuttovaiheessa tai viimeistään blendauksessa uuttuneet rasvaan tai nesteeseen – kahvista, teestä tai muista arvokkaista maustekasveista.

Omiin KuumaJuomiini olen blendannut sekaan suunnilleen seuraavat rasvat:

  • noin ruokalusikka tai pari parasta voita, tai gheetä/kirkastettua voita.
  • ruokalusikka MCT-öljyä tai sen vielä vahvempaa versiota “Octane”-öljyä eli kapryylihappoa. MCT-öljyä löytyy mukavasti jo lähes marketista kuin marketista!
  • jos MCT-öljyä ei ole, myös kookosöljy käy. MCT-öljy vaan vaahtoaa parhaiten ja antaa mukavasti energiaa päivään.

Ideana on siis saada voi jossain muodossa sekä lisäksi hieman pienempi määrä MCT-öljyä tai jotain vastaavaa. Voi + MCT + kuuma kahvi- tai teepohja blenderiin ja nauti. Lopputuloksena voi olla ihanin “latte”, jota olet koskaan maistanut!

Jos tahtoo hieman vielä säätää, voi blendausvaiheessa lisätä KuumaJuomaan myös ripauksen cayennea antamaan terästystä, ja reilumman ripauksen macaa, joka maistuu ihanalle rasvojen seassa. Videolla mainitut kaneli ja vanilja ovat aivan ihania kuumajuoman mausteita myös.  Samoin on kardemumma.

KuumaaJuomaa voi halutessaan myös makeuttaa, esim. hunajalla tai lucumalla. Myös hunajan kanssa maca maistuu mahtavalle – ja lämmittää talvella kivasti.

Vielä yksi vinkki: voin ja MCT-öljyn lisäksi KuumaJuomaan voi kokeilla nokareen verran kaakaovoita. JOS haluaa sekaan proteiinia, suosittelen kollageeni-jauhetta, koska se on vatsalle helpoin ja kuumuutta sekä blendausta kestävin.

Kuten kaikessa, tässäkin on parasta lähteä liikkeelle kolmesta aineksesta, ja huomata kuinka hyvää tulee, kun surauttaa sekoittimeen kuuman yrttiteen, voin tai gheen ja kolmanneksi kookoksen tai MCT-öljyn.

Tai kuten videolla, vain voi ja hunaja kuumaan teehen tai mausteiden sekaan tekee jo ihmeitä.

Keitot

Soppien salaisuudet eli keittomestarin keinot käsitellään Supermarket-Seikkailun viimeisessä osiossa! Sitä ennen ehditään nauttia monet laatukahvit, parantavat teehetket ja ehkä myös vaahtoavat kuumajuomat!

Kuuntele keskustelut mm. Kuuman Juoman historiasta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *