Supermarket Survival jakso 7: Vesi

Tarzanlimu!

Kuinka usein jokin häiritsevä mielihalu onkin todellisuudessa vain janoa?

Kuinka monesti harmillinen terveyshaaste korjaantuu jo pelkästään paremmalla nesteytyksellä?

Miten usein vesi ei maistu, koska se on ihan oikeasti pahaa!

Mitä jos sanoisin, että Coca-Cola nesteyttää paremmin kuin hanavesi? Mitä jos kehosi on oikeassa hakiessaan jotain, mikä sammuttaisi janon edes kohtuullisesti?

Entä jos kaikki tämä on helppo ratkaista – jälleen keinoilla, joita ei ison instituution tai vakiintuneen valtarakenteen kannata mainostaa – ja joista sinä voit hyötyä sitäkin enemmän?

Kaverini perheessä lapset eivät suostuneet juomaan vettä pakottamallakaan. Kävelimme lähimpään supermarkettiin, ostimme edullisen suodatinkannun, ja voila: heti alkoi juomavesi maistua lapsillekin.

Joskus hain ison osan vedestäni jopa ihan itse lähteeltä. Huomasin, että jos join vaikkapa litran verran hanavettä ja lähdin juoksemaan tai pomppimaan, vesi hölskyi vielä pitkään vatsassani. Lähdevesi taas tuntui “häviävän” jonnekin – se imeytyi nopeasti syvälle kudoksiin.

Toin hiljattain ystävälleni vesikannun. Hän kommentoi pian, että “nyt tuota vettä tekee todella mieli juoda; nyt se vasta kunnolla vie janon!”

Vedessämme on siis kaksi ongelmaa

  • Sitä ei tee mieli – jolloin keho metsästää mieluummin vaikka Fantaa tai Fun Lightia.
  • Vaikka vettä saisikin alas puoliväkisin, se ei sammuta janoa kovin kummoisesti.

Molemmat ongelmat on helppo korjata samaan aikaan: tehdään vedestä parempaa! Kun juoma toimii paremmin kehossa, keho myös haluaa sitä enemmän – eli sitä tekee mieli. Muistan monta tilannetta, missä minulla on ollut tosi kova jano, ajatellessani vaikkapa tuoretta raikasta lähdevettä – mutta vilkaistessani vesihanaan päin, janontunne on kadonnut samalla sekunnilla. Keho tietää paremmin, mistä se saa jotain irti, tai mikä toimii pikemminkin epämiellyttävänä rasitteena.

Ongelmaan on monia ratkaisuja

  • Luonnonlähteet: jos on aikaa ja intoa käydä kivoilla luontopaikoilla, suosittelen lähteidenmetsästystä harrastukseksi! Lähdereissut ovat tosi kivoja hyvällä porukalla ja hifi-tason retkieväillä…
  • Suodattimet: helppona ratkaisuna suosin simppeliä suodatinkannua; niitä saa marketeistakin; omani tilaan Aqva Finland -nimiseltä firmalta (Dafi-merkkinen lasikannu). Tai muu suodatussysteemi. Kannut olen kokenut kätevimmiksi: mukavia käyttää ja hintaan nähden hyvänmakuista juotavaa. Luonnonveden veroista ei hanavedestä tällaisella kannulla saa, mutta mieluummin käytän pehmeämmäksi puhdistettua versiota hanavedestä keittojen, teen tai smoothien tekoon.
  • Keittäminen ja yrttitee: hanavedestä voi keittää kloorin pois kattilassa tai vedenkeittimellä. Jos kaupungin hanavesi maistuu uimahallille ja suodatinta ei ole, juon erityisen paljon yrttiteetä. Haihduttaminen on myös hyvä keino: kannu huoneenlämmössä yli yön. Kannuun voi laittaa myös tuoreyrttejä tai kurkkuviipaleita, ja ehkä luomusitruunan tai muun luomusitruksen viipaleitakin. Lisäksi saattaisin heittää sekaan ripauksen verran hyvää suolaa. Kun nesteytys paranee, keho saattaa alkaa kaipaamaan myös enemmän suolaa – mutta tästä lisää tulevissa jaksoissa.
  • Syrjäisempi sijainti: voisin asua pienellä paikkakunnalla luonnon lähellä, jolloin kunnallisvesi voi maistua suoraan hanasta jopa paremmalle kuin suodatettu hanavesi isommassa keskustassa.
  • Maustaminen: kokeile hanaveden tai suodatetun veden tuunausta laadukkaalla suolalla, sitruunalla ja/tai hunajalla. Masajolla on valmis “jaksamisjuoma“-jauhe, jossa on valmiiksi yhdistetty intiaanisokeri ja ruususuola – sitä laitan usein matkoilla juomaveden sekaan, parantaakseni veden nesteyttävyyttä.

Minulta kysytään vinkkejä kehon puhdistamiseen, detox-kuureihin, maksan ja sisäelinten hyvinvointiin, selluliitin poistamiseen… Ennen kuin haluan alkaa edes miettimään tarkempia vastauksia, laitetaan nesteytykset kuntoon! Sen jälkeen ne muut kysymykset saakin usein jopa unohtaa onnellisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *