Supermarket Survival jakso 24: Kokkailu

Kokkailu voi olla helppoa ja luonnollista, kuten ravintokin.

Molemmissa olen selvinnyt tähän asti ilman pätevyyttä. Kokkikoulussa kestin kolme päivää, kunnes en enää halunnut valmistaa mauttomia ruokia kehnoista aineksista.

Ajattelen, että kaikki kokkaus on hyvää – kun sen tekee päivitetysti. Toisaalta hienoinkin munakas jättää väsyneen olon, jos sen tekee pullomargariiniin, haljuun tehdasmunaan, raffinoituun suolaan ja vielä käristää liian kuumassa liian kauan.

Kokkaus on oikeastaan vain makujen eli ravinteiden liottamista, uuttamista ja irrottamista: ruoansulatustyön tekemistä jo ennen ruoansulatusta. Parasta kokkausta on usein se primitiivisin. Sen täytyy olla helppoa ja simppeliä, tuskin muuten olisimme selvinneet tähän asti ilman oppikirjoja. Ruoan alkuperää lähempänä elävissä kulttuureissa löydät ihmisten kodeista ja ravintoloiden takahuoneista voimakkaantuoksuisia raaka-aineita muhimassa tai marinoitumassa: on omia hapatteita ja muuta, missä maku lisääntyy, irtoaa ja herää henkiin. Lopulta itse ruuanlaitossa samaa efektiä vahvistetaan lämmittämällä. Ruoan ei tarvitse olla kliinisen kuivaa, vaan sen aromia elävöitetään monin tavoin.

Ruuanlaitossa voi käyttää nestettä rohkeasti. Lähes kaikki ruoka, mitä valmistan, on jonkinlaista lientä tai kastiketta. Siinä maistuvat monet maut toisiaan täydentäen. Suurusteena en käytä mautonta vehnäjauhoa, vaan mausteita, rasvaa ja maukkaita aineksia itsessään. Keittiössä saatan pitää koko ajan pakuriteetä kattilassa, juoda sitä pitkin päivää – ja kun tekee mieli ruokaa, kaadan samaa teetä myös pannulle aterian pohjanesteeksi. Siihen voi sitten lisätä mitä vain sattuu kaapeista löytymään.

Tässä pieni muistilista perusmauista, joilla ruokia voi täydentää:

  • happamuus sitruunasta, joskus viinietikasta tai vaikka marjoista. Happamuus auttaa irrottamaan makuja ja ravinteita.
  • makeus kookossokerista, intiaanisokerista, hunajasta tai vaikka vaahterasiirapista.
  • hyviä suoloja en säästele!
  • mausteet luomuja tai muuten vahva-aromisia. Suosin etenkin mausteseoksia ja arvostan aromikkaita tuoreyrttejä.
  • Rasvaa en säästele, kunhan laatu on kunnossa. Rasva on hyvää – kun sitä ei ylikuumenna. Happamuus vähentää kuumennuksen tarvetta, ja siksi käytän runsaasti sitruunaa tai sitruunamehua ruoanlaitossa.

Teollisuusruokakin sisältää monia perusmakuja, mutta enimmäkseen ravinnetyhjinä versioina. Makeus tulee valkosokerista tai makeutusaineista, happamuus tehdasvalmisteisesta sitruunahaposta, suola pistävänmakuisesta teollisuusversiosta ja “mausteet” keinovärjätyistä esansseista. Elintarvikkeissa rasva on enimmäkseen riisuttu ravintoaineista ja on usein hieman eltaantuneen tuntuinen suussa. Ei sellainen ruoka maistu – mutta ei hätää, teollisuus on ratkaissut tämänkin ongelman. Aromien puute korjataan arominvahventeilla ja valkosokerin määrää lisätään niin, että kehnommastakin ateriasta tulee addiktiivinen. Nykyvehnä ja nykymaitotuotteet saattavat aiheuttaa koukuttavuutta monien kehossa.

Onneksi asiat voi tehdä yksinkertaisemmin.

Ripaukset

Moni pikku ripaus nostaa kaikkia makuja paremmin esille. Lämmin ruoka maistuu paremmalle, kun siinä on sopivasti sipulia mukana – tai muuta pistävää makua. Kurkuma sopii yllättävän moneen paikkaan – kun sitä on vain ripaus. Isompikin määrä curryseosta tai kurkumaa toimii kanan kanssa ja pienenä määränä se sopii myös kalalle. Chili tai cayenne ja mustapippuri ovat myös sellaisia ripauksia, joita mielellään laittaa melkein kaikkeen lämpimään – ja jopa makeaan.

Suolassakin voi joskus ripaus riittää, ja se ripaus voi silti muuttaa kaikkia muita makuja todella kivaan suuntaan.

Maustaminen

Mausteseokset tai muut kuivamausteet on hyvä laittaa mukaan jo heti ruuanvalmsituksen alussa: ne suojaavat paistorasvoja pilaantumiselta ja muitakin aineksia hapettumiselta sekä vähentävät haitallisten ainesosien syntymistä kuumennuksessa. Näin myös herkät purkkimausteet säästyvät kokkailun myöhemmässä vaiheessa syntyvän vesihöyryn vaikutuksilta.

Makeutus

Makeutukseen kiva vinkki: useampi makeuttaja yhdessä on usein herkumpi kuin vain yksi. Kokeile yhdistää eri luonnon makeuttajia! Saatat huomata, että ne, joiden värit toimivat kauniisti yhteen, saattavat sopia mukavasti myös makujensa puolesta. Jos käytän steviaa, käytän sitä vain pienenä osana muun makeutuksen terävöittämiseen.

Esimerkkejä

Mikko Harjun Kurkumalatte

  • luomu kauramaito tai luomu hirssimaito
  • Superkurkuma (Puhdistamo). Sonnentor Kurkuma-latte voi toimia myös
  • Kookosöljy ja/tai Alppi ghee
  • Kookossokeri ja/tai hunaja
  • Jauhettu mustapippuri
  • Puhdistamaton merisuola

“Oon tehnyt aina fiiliksen mukaan, joten määriä en ole mitannut!” (onneksi Puhdistamon Superkurkumapurkissa, ja myös Sonnentorissa, tulee tarkempi ohje mukana)

Marjasmoothie

Laita blenderiin hyvän nesteen ja pehmeän avokadon lisäksi niin montaa kotimaista (tai muuten hyvää) marjaa kuin löydät. Jos ei tule heti tarpeeksi hyvää, lisää hunajaa. Jos meni liian makeaksi, lisää pienen sormenpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä.

Vihersmoothie

  • Puntti tai puolikas vihreää, kuten joku aromikas yrtti, lehtikaali tai jäävuorisalaattia voimakkaampi salaattilaji
  • kurkku tai puolikas – mielellään luomu, kotimainen, pientilalla tuotettu tai muuten oikeasti maukas
  • avokado, ja ehkä lisäksi jotain öljyä kuten oliivi, hamppu tai Udo’s Oil
  • sitruunan tai puolikkaan mehu. Luomusitruunasta voi blendata myös kuorta sekaan. Sitruunan voi vaihtaa marjoihin, koska marjatkin ovat happamia.
  • vettä, teetä tai kookosvettä pohjalle

Lisäoptioita: – suolaa maun mukaan. Ilman suolaakin saa hyvän smoothien, mutta ripaus voi parantaa makua. – mauste: jonain päivänä se voi olla valkosipuli, toisena chili, ja sitten vaikka inkivääri – jos smoothien maku kaipaa makeutta, kokeile hunajaa, banaania, taatelia tai lucumaa

Jos haluat viherpirtelöstä darrasmoothien, suosittelen erityisesti inkivääriä yhdeksi raaka-aineeksi, korostaisin suolan merkitystä ja käyttäisin ehkä kookosvettä pohjana. Hunaja voi olla hyvä aines, samoin luomu- tai satokauden kesäkurpitsa. Kiivikin voisi tuoda raikkautta olotilaan, samoin ananas.

Mielestäni vihersmoothiessa tärkeintä on neste, tuore vihreä, rasva kuten avokado, ja jokin, jolla “vihreän litkun” saa maistumaan hyvälle. Se voi olla mustikka ja banaani, tai suola-sitruuna-mausteisuus – ja hunaja pelastaa pahatkin tilanteet.

Pari reseptiä:

Katja Kokon vihersmoothie

Karita Tykän aamusmoothie

Mehu

Mehustimen hankkineet saattavat kokea houkutuksena mehustaa vain makeaa porkkanaa, appelsiinia, ananasta, päärynää ja omenaa. Makean lisäksi kannattaa laittaa mehuun myös sellerinvartta, kurkkua, hapanta sitruunaa tai limeä – ja ehkä myös väkevää inkivääriä, ylijääneitä parsakaalin varsia tai kukkakaalin lehtiä.

Hyvä mehu voi siis olla vaikkapa selleri-kurkku-porkkana. Tai selleri-kurkku-omena. Siihen voi lisätä myös sitruunan ja inkiväärin, jos uskaltaa. Rohkeimmat voivat kokeilla mehustaa myös sipulia ja valkosipulia.

Jos lähiseudultasi löytyy hirmuinen määrä maahan pudonneita omenoita, kannattaa totta kai mehustaa niitä – ja hieman tasapainottaa makeutta inkiväärillä tai samoilta apajilta löytyneellä villivihreällä.

Suosittelen mehupuristinta lingon sijaan: saat laitteesta ja kasviksista enemmän irti, ja mehu hapettuu vähemmän. Toki myös lingot ovat mahtavia. Hyvän puristimen saa halvimmillaan noin 350 eurolla, mutta myös edullinen JuiceMaster toimii. Edullisissa mehulingoissa moni suosii Lidlin Silver Crestia.

Tällä hetkellä kävelen mieluummin ravintola Silvopleehen luomumehulle kuin haalisin ensin kasvikset pieneen keittiööni ja sitten kokoaisin puristimen, mehustaisin, ja lopuksi purkisin mehustimen ja pesisin jokaisen osan. Aiemmassa elämäntilanteessani mehustaminen taas on ollut kaveriporukan yhteinen harrastus.

Pakuritee

Pakurin kanssa täydellisesti samaan kattilaan sopivat inkivääri sekä lakritsijuuri tai kanelitanko. Pakurista kirjan kirjoittanut biohakkeri Jaakko Halmetoja suosittelee pakuriteen maustamiseen muun muassa vaniljaa. Myös gojimarjoja voi kokeilla teen sekaan.

Kun keitoksen kaataa mukiin, sopii siinä vaiheessa erinomaisesti sekaan myös sitruuna, suola, MSM-jauhe – ja bentoniittisavi.

Evästermosmukiin voi pakurista keitellä vaikkapa Kuuman Juoman blendaamalla sekaan hieman rasvaa kuten MCT-öljyä tai gheetä. Lesitiini, toco, maca ja jopa lucumakin lisäävät eliksiiriin ihanaa kermaisuutta. Kuumiin rasvaisiin eväsjuomiin voin erityisesti suositella chai- eli piparimausteita kuten kaneli, kardemumma, neilikka, mustapippuri, muskottipähkinä ja inkivääri. Makeutukseen käy kookossokeri. Pähkinät kuten laadukkaat cashewit voisivat sopia samaan blenderiin, ja chia-siemeniäkin hieman.

Historiasta kiinnostuneille mainittakoon, että ensimmäisenä tällaisista kuumajuoma-eliksiireistä taisi Suomessa isommin puhua Jaakko Halmetoja Shamaanikirjassaan vuonna 2010 – eli ennen Bulletproof-villityksiä. Silloin rasva tuli gheen ja mct-öljyn sijaan kookosöljystä ja mahdollisimman laadukkaista pähkinöistä “aktivoituna” eli liotettuna ja esi-idätettynä. On outoa, että nykyään käytämme siemeniä, pähkinöitä ja viljoja hankalasti sulavina versioina. Kautta historian ne ovat yleensä kokeneet jonkinlaista kostumista ja kuivumista, mikä herättää ne helpommin sulavaan ja ravinnerikkaampaan muotoon.

Kookoskarkki

Sulata vesihauteessa 1 osa kaakaovoita, 2 osaa aromikasta kookosöljyä ja 1-2 osaa kotimaista kuumentamatonta ja mielellään mahdollisimman aromikasta hunajaa. Voit halutessasi käyttää myös pelkkää kookosöljyä.

Jos Fazerin suklaassa on melkein puolet valkosokeria, saa omassakin herkussa olla reilusti hunajaa. Liian monissa terveyssuklaaresepteissä hunajan osuus jää kymmeneen prosenttiin; itse nostaisin sen jopa lähemmäs kolmasosaa. Kilohinnaltaankin hunaja voi olla seoksen edullisin ainesosa: hyvää kotimaista pientilahunajaa voi saada marketista jopa 10 euron kilohinnalla, kun siinä ei ole brändäyskustannuksia mukana nostamassa hintaa.

Sekoita sekaan liottumaan mitä tahansa superfoodjauheita ja kuivamarjoja, joista tykkäät. Myös kuoritut hampunsiemenet sopivat tähän. Makua voi säätää maistamalla. Usein neuvotaan liottamaan aineksia 15 minuuttia, mutta suosittelen jopa tuntia tai useampaa. Usein olen jättänyt massan muhimaan jopa yön yli.

Kaada seos muffinsivuokiin ja siirrä pakkaseen jähmettymään ja säilymään. Kookoskarkin idea on sama kuin Sormusten Herran lembas-leivässä: aina valmista kätevää ja ravitsevaa syötävää. Joskus olen tehtaillut karkkeja kerralla jopa pariksi kuukaudeksi pakkaseen odottamaan. Sitten voinut keskittyä työntekoon, kun olen halutessani voinut jättää vaikka kaikki ruoan hakemiseen, laittoon, syömiseen, kattamiseen, sulattamiseen ja tiskaamiseen liittyvän. Kookoskarkki on pikaruokaa ja nopeaa naposteltavaa – mutta ravinnetiheänä versiona. Ravinnetiheyden lisäksi kookos-hunaja-uutoksen ideana on, että ruoka on jo valmiiksi paljolti uuttunut rasvaan ja nesteeseen ja sulaa pitkälti jo suussa. Sitä voi sitten napostella vaikka töitä tehdessä, lenkillä tai missä vain, eikä siitä tule ruokalevon tarvetta tai tukkoisuutta ajatustoiminnan hidastukseksi.

Viimeksi kun tein kookoskarkkeja, sekoitin hunajan ja rasvojen lisäksi laadukasta värikästä mehiläisen siitepölyä Ekolosta, gojimarjoja, mulperimarjaa, kuorittua hampunsiementä, Acai-jauhetta, spirulinajauhetta, Puhdistamon Rakkauspakkausta, lucumajauhetta, sekä ripaukset mm. kanelia, kardemummaa, vaniljaa, cayennea, jopa suolaa ja mustapippuria.

Varma perusresepti on lisätä rasvaan ja hunajaan gojimarjaa ja macaa tai Puhdistamon Rakkauspakkausta.

Tästä “raakasuklaasta” saa myös hurjasti afrodiittisen, jos niin haluaa. Takuuvarmoja ainesosia ainakin Muira Puama, tongkat ali, vaarallisen voimakas yohimbe bark (tähän kannattaa todella perehtyä ennen käyttöä, omalla vastuulla), ja myös miedommat ja turvallisemmat maca ja ashwagandha.

Makuhunajat

Laita hunajan sekaan valmiiksi kanelia tai inkiväärijauhetta, mehiläisen siitepölyä, tai vaikka C-vitamiinirikasta marjajauhetta kuten Camu Camua tai amlaa. Vanilija kannattaa laittaa valmiiksi hunajan tai vaikka vaahterasiirapin sekaan uuttumaan.

Tahini ja hummus

Hummus on parasta bileruokaa! Pätki “sipseiksi” kurkkuja, porkkanoita, vaikka sellerin ja parsakaalinkin paloja. Hummus tai vastaava, tai maustettu tahini, on ehkäpä paras dippikastike.

Tahinin voi ostaa valmiina kaupasta, tai valmistaa itse blendaamalla kuorittuja (tai liotettuja ja hieman itäneitä tai paahdettuja) seesaminsiemeniä sinun suosikkiöljysi kanssa + ehkä suolaa, sitruunaa, mustapippuria. Tahini on yhtenä ainesosana useimmissa hummusresepteissä. Tässä pari reseptiä, joihin ei tarvita tahinia:

JOUNIN SITRUUNA-VALKOSOPULI HUMMUS

Blenderiin tai monitoimikoneeseen:

  • 3 pakettia kikherneitä: yhdestä myös nesteet mukaan. Kahden muun nesteet talteen, joilla voit säädellä koostumusta
  • valkosipulia niin paljon, että rupeaa maistumaan
  • sitruunankuorta (luomu) niin paljon, että alkaa maistumaan
  • suolaa
  • oliiviöljyllä ja sitruunamehulla, ja tarvittaessa kikherneiden omalla nesteellä, säädät koostumuksen miellyttäväksi

AURINKOKUIVATTU TOMAATTI-BASILIKA HUMMUS

Samat kuin edellisessä, mutta vähemmän sitruunankuorta ja valkosipulia, jotta aurinkokuivatun tomaatin ja tuoreen basilikan maku tulevat parhaiten esille.

HENRI ALENIN HITTIRESEPTI

  • 1 prk kikherneitä, esim. Bonduelle-merkki
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 0,6 dl oliiviöljyä
  • Puolikkaan sitruunanmehu
  • 1 tl suolaa
  • Mustapippuria

Hidasta elämää -hummus

Vaneljasta tutun Virpi Mikkosen 10 hummusreseptiä

Bataattisipsit

Takuuvarma bileherkku. Veistele bataattia ohuiksi sipseiksi ja uppopaista syvällä pannulla. Eli laita niin paljon rasvaa, että sipsit peittyvät. Tähän käy hyvin palmuöljy, kookos, ghee tai voi; ehkä palmu ja kookos jopa parhaiten (ja varmasti myös eläinrasvat käy, niihinhän sipsitkin on alunperin tehty). Laita samaan “uppopaistorasvaan” pannulle myös sipulia ja valkosipulia. Mitä pienemmäksi pilkottuna tai hienonnettuna, sen parempi. Jokin punainen mausteseos sopii siihen hyvin myös, jokin meksikolaishenkinen: tomaattia, paprikaa, chilia, cayennea… Näillä mausteilla saat roskaruuan maun, mutta voimakkaampana ja ilman aromisuolaa tai keinotekoisia arominvahventeita. Totta kai myös laadukasta suolaa maun mukaan, ja sitruunaakin voi hieman puristaa päälle viimeistään lopuksi. Paista sen verran, että saat sipseihin haluamasi koostumuksen. Poimi sipsit pannulta tarjoiluastiaan tai lautaselle ja paista sipuloidussa maustetussa uppopaistorasvassa seuraava satsi, jos bataatteja tai muita juureksia on vielä jäljellä.

Monet ovat sanoneet, että hyvässä rasvassa paistettu sipsi maistuu paljon paremmalle kuin mikään kaupallinen versio koskaan. Totta kai, koska kaikki mitä sipsissä on, tulee tässä laadukkaampana ja runsaampana tai terävämpänä makuna: – makeus valkosokerin sijaan bataatista (tai muusta luontaisesti makeasta värikkäästä juureksesta) – tärkkelys luomulähteestä ja paremmasta maaperästä (ostan yleensä luomubataattia) – suola huonon suolan sijaan maukkaammasta versiosta määrää säästelemättä – mättömakukompleksi eli “pikaruoan maku” lisäaineiden, keinoaromien ja arominvahventeiden sijaan ihanista reaktioista, joita tapahtuu, kun sipulit ja punaiset mausteet muhivat fiksusti valitussa rasvassa – rasvana eltaantuneen sijaan kuumennusta kestävämpi – lievä kirpeys synteettisen sitruunahapon tai muun “happamuudensäätöaineen” sijaan ihan oikeasta sitruunasta

Toki värikkäät Terra Chips -luomusipsit ovat myös aika herkkuja.

Kasvimaidot

Omatekoiset kasvimaidot ovat hurjan hyviä! Kunhan aloittaa liotuksesta. Vaneljan Virpi Mikkonen on jo neuvonut asian oikein: Kiitos Hyvää – Muut maidot Vanelja.fi/Maitojuomat

Keitto

Osta kalan perkeet eli päät ja ruodot edullisesti kauppahallista tai Kalatukusta (luomulohi maistuu parhaalle). Tai hanki kokonainen kanalintu luomuna kaupasta, suoremmin tilalta vielä laadukkaampana, tai etnisestä kaupasta edullisesti. Laita kana tai kalanperkeet kokonaisena kattilaan. Kalanperkeitä voi myös saksia pienemmäksi, jos haluaa. Laita sekaan suolaa, sipulia ja sitruunaa. Suolan voi laittaa lopuksi, tai alussa, miten vain. Sipulia ja sitruunaa voi laittaa enemmän kuin arvaatkaan! Myös valkosipuli on kiva lisä. Täytä kattila vedellä niin, että kana tai kala mielellään peittyvät. Kuumenna ykkös- tai kakkosteholla kunnes raaka-aineen pinnalla alkaa olla jo herkullista lihaa nautittavaksi, ja ala nauttimaan: poimi sitä vaikka syvälle pikku lautaselle, kaada kattilasta lientä päälle, ja lisukkeeksi hapankaalta tai muuta hapatetta.

Kuumennuksessa voi asioiden nopeuttamiseksi käyttää aluksi isompaakin lämpöä, mutta pidemmän päälle suosittelen ykkös- tai kakkostehoa. Tavoitteena on, ettei veden tarvitsisi varsinaisesti edes kiehua missään vaiheessa, koska runsas sitruuna tehostaa kypsennystä vähemmälläkin lämmöllä. Näin rasvat säilyvät ehjempinä, ravinteita säilyy enemmän ja haitallisia yhdisteitä syntyy vähemmän.

Omiin keittoihini laitan myös muita mausteita, kuten curryä, cayennea ja vaikkapa inkivääriä niin paljon, että keitto säilyy ihan oikeasti jopa monta päivää jopa huoneenlämmössä! Myös runsas suola, sitruuna ja sipuli parantavat säilyvyyttä. Ennen jääkaappien keksimistä on ruokaa säilötty mm. suolaamalla, maustamalla ja hapattamalla. Jääkaappien myötä olemme unohtaneet paljon hyvää, jota on aika tuoda takaisin.

Kanan, kalan ja lihan liha maistuu huikealle oman liemensä kanssa, ihanilla kasviksilla, yrteillä, mausteilla maustettuna. Joskus yhdistelen mausteita tai kasviksia ihan väärin ja liikaa – mutta silti tulee hurjan hyvää. Jos onnistuu vielä yhdistämään oikein ja pitämään reseptin riittävän simppelinä, saattaa nirsompikin maku hyväksyä keitoksen.

Mausteinen kana- tai kalakeitto voi olla kaikista tehokkain flunssan ja vatsavaivojen parantaja. Etenkin kun lisukkeena voi olla hapankaali, tai ruokajuomana Fermix tai vaikka vesikefiiri. Lisää parantavia mausteita soppakattilaan: siitakesieni, pakuri, cyrry, kurkuma, inkivääri, fenkoli, sitruunaruoho, galangal, sipuli, valkosipuli, timjami, rosmariini, rakuuna, nokkonen, persilja. Selleri ja porkkana sopivat vähän joka paikkaan, ja muutkin juurekset ja kasvikset etenkin luomuna, muuten laadukkaana, tai jopa luomua parempana. Pari-kolme laakerinlehteä laittaisin joka soppaan.

Maksa (ja sisäelimet)

Maksa on hyvää! Kun se on hyvää. Kauppahallista saa tarpeeksi tasokasta ja pientiloilta vielä parempaa, etenkin Highlander. Maksan kanssa on lähes pakko olla sipulia sekä voita, gheeta tai kermaa. Eniten tykkään kuitenkin maksan kumppanina tomaattipyreestä tai tomaattipitoisista mausteseoksista. Usein kun ostan maksaa, laitan sen heti marinadiin, jossa: – jotain hapanta, kuten sitruuna – hieman jotain makeaa, kuten kookossokeri, vaahterasiirappi, hunaja tai inkkarisokeri tai vaikka joku marja, kuten puolukka (joka hoitaa myös happamuuden) – jotain punaista maustetta tai -seosta – sipulia, valkosipulia – öljyä, kuten palmuöljy tai oliiviöljy – suolaa – tai jotain suolaista kuten merilevät (dulse, kelp) – ehkä jopa jotain hapatetta, kuten hapankaali

Säilön marinadia jääkaapissa kannellisessa lasiastiassa ja laitan siitä pannulle sen verran kuin tekee mieli tai syöjiä riittää. Marinointi on muutenkin mahtava tapa. Se kannattaa tehdä saman tien, kun tuo jotain laadukkaita eläinkunnan antimia kotiin. Pakkanen tai marinadi. Jälkimmäinen jopa paranee vanhetessaan ainakin muutaman päivän ajan.

Voit lisätä noin viidesosan verran hyvää maksaa minkä tahansa lihan tai jauhelihan sekaan mihin tahansa reseptiin, vaikka lihapulliin, lihamurekkeeseen, lasagneen tai jauhelihakastikkeeseen – eikä kukaan valita, vaan pikemminkin kiittelee. Maksa on luomulohenpääkeiton lisäksi minulle tehokkain vahvuuden antaja niin fyysisesti kuin henkisestikin. Ylittämätön ravinnetiheys ja -kattavuus – kun laatu on kunnossa. Eikä kuumenna liikaa.

Hyvän maksan voi jättää sisältä raa’aksi. Ravintolassa kannattaa pyytää kypsentämään kokonaan, ellet tiedä varmaks,i että kyseinen ravintola saa suoraan tilalta tai muusta laatulähteestä todella hifiä maksaa. (Sanon tämän kokemuksella…)

Loputon salaatti

Pilko kookkaaseen salaattikulhoon jotain salaattiaineksia, kuten villirukola tai muu hyväntuoksuinen tuoreyrtti, luomu tai muuten elinvoimaisen näköinen tammenlehtisalaatti, kurkku, tomaatti, luomupaprika, tuorechili, inkivääri, tuorekurkuma, AVOKADO, oliiviöljy (tai hampunsiemenöljy), sitruuna, hunajaripaus, punasipuli, valkosipuli, kurpitsansiemen, auringonkukansiemen, gojimarja, dulse, kelp, klorellapuriste, spirulinapuriste, vuohenjuusto…

Ja sitten se salainen ainesosa: hapankaali! Tai muu pastöroimaton hapate, kuten pastöroimaton hapankurkku, Miso, ja jopa pastöroimattomat vuoristojuustot. Syö mitä syöt, ja jätä loput kannen tai kelmun alle muhimaan jääkaappiin. Ensi kerralla kun tulee nälkä, salaatti on entistä herkullisempaa, koska hapankaalin mikrobikannat ovat alkaneet hajottaa kasvisolukoita tuoden vaikeasti saatavia makuja, mehuja ja ravinteita esille selluloosakuoren sisältä. Lisäksi elävässä, vaikkakin miedossa, muhimisprosessissa syntyy uusia ravinteita ja lisää vitamiineja. Lopputuloksena on salaatti, joka maistuu vahvemmalle, sulaa ja imeytyy paremmin, ja jonka ravinteista osa on jo liuennut rasvaan (ja hieman kasviksista irronneeseen nesteeseenkin).

Pian saatat huomata, ettei salaattia tai kasviksia enää tee edes mieli syödä ilman pikku marinoitumista – koska tuntuu niin raskaalle sulattaa niitä ilman minkäänlaista esisulatusta, eivätkä niiden maut ole vielä puhjenneet esiin. Saatat huomata selvän eron energisyydessä ja olotilassa! Ja myös ajansäästössä, kun aina on salaattia valmiina: jääkaapissa odottaa “salaattijuuri”, jota voi syödä sellaisenaan, ja samalla täydentää pilkkomalla sekaan lisää luomukasviksia maun mukaan.

Toki jos voin poimia porkkanan tai persiljan suoraan puutarhan mullasta, se sulaa sellaisenaan erinomaisesti, koska se on vielä niin täynnä entsyymejä ja ties mitä. Kaupan kasviksille tykkään tehdä pientä elävöittämistä, jotta ne todella antavat kehoon energiaa eivätkä ainakaan väsytä oloa. Tai sitten mehustaa ne helposti sulavaan muotoon, tai blendata ja laittaa sekaan entsyymirikasta hunajaa.

Banaaniletut

Banskulettujen idea on sekoittaa muna ja banaani blenderissä ja paistaa pannulla. Noin kaksi munaa yhtä banaania kohden. Leivinjauhetta (tai ruokasoodaa) voi laittaa pienen teelusikallisen. Ruokasoodan kanssa voi yhdistää hapanta, kuten pieni loraus limeä tai sitruunaa. Ripaus suolaakin saa olla lettutaikinassa mukana. Kuitenkin oikein hyvää tulee jo pelkästään kahdella ainesosalla: banaani ja kananmuna.

Käytä paistamiseen kookosöljyä. Toki myös voi tai ghee käy, miksei palmuöljykin. Maun puolesta banskuun ja munaan taitaa kookos sopia parhaiten. Tai ghee.

Ultimaattista Herkkua tulee, kun vatkaa myös kermavaahdon (tai kookoskermavaahdon), ja maustaa sen lopuksi kookossokerilla. Hunajakin on sallittu herkku lettujen päällä, eikä vaahterasiirappikaan siinä pahalle maistu! Tykkään ripauttaa lettulautaselle myös jopa MCT- tai Octane-öljyä (kapryylihappoa) tee- tai ruokalusikallisen verran. Marjatkin sopivat siihen.

Miten olisi kookossokeroitua kermavaahtoa, hunajaa ja mansikoita (tai mustikoita) banaanilettujen päällisenä?

Lettutaikinaan sopii munan ja banaanin lisäksi myös kaneli, vanilja, kardemumma, Sonnentor-piparkakkumauste, inkivääri, muskottipähkinä ja muut piparimausteet.

Huomaa tässäkin, miten paistorasva ja kananmunat saadaan suojattua blendaamalla jo valmiiksi taikinan sekaan tehokkaita antioksidantteja, kuten kaneli.

Kokkailun idea pähkinänkuoressa

  • valitse, metsästä ja varastoi hyviä raaka-aineita
  • tee niistä helposti jotain, mikä maistuu kivalle.

Suurin osa vihaa terveysruokaa. Kaikki rakastavat herkullista. Kaikki eivät ehdi tehdä slow foodia, mutta kaikkia kiinnostaa arjen helpottaminen oppimalla käteviä keinoja, jotka jopa säästävät aikaa ja samalla nostavat makua ja laatua.

Kaverin teki mieli lähteä etsimään kebabia. Hän laittoikin syvään paistinpannuun palmuöljyä ja punaista currytahnaa, ja raastoi siihen punajuurta, sipulia ja inkivääriä. Ei sen kummempaa – eikä jäänyt kebabia ikävä. Jos hän olisi yrittänyt tehdä ateriasta virallisterveellisen, olisi keho jäänyt kaipaamaan jotain täyteläisempaa. Nyt kaikki alkoi raskaasta palmuöljystä ja ihanasta maustetahnasta – joten täyteläisyyttä ja makua tuli helposti kebabiakin enemmän – niistä aineksista, joita kaapissa sattui olemaan.

Eri ruoilla on eri ominaisuuksia tasoilla, joita ei tarvitse vielä ymmärtää edes tieteellisesti. Kylmä vaikuttaa kylmentävästi, kostea kostuttavasti, ja kuiva mausteinen suolakeksi kuivattavasti. Mikään niistä ei ole absoluuttisesti terveellinen. Yleisesti voisimme ehkä Suomessa syödä enemmän raakaa ja nesteyttävää, jopa viilentävää ruokaa. Minun heiveröisempi kehotyyppini tasapainottuu juomalla paljon kermaisia Chai-juomia, lämpimiä liemiä ja kuumia keitoksia.

Ihania reseptiblogeja ja -guruja

Vanejla

Karita Tykkä

Tim Ferriss – 4 tunnin kokki

MITÄ SEURAAVAKSI?

Ruoanlaitossa kaikki on mahdollista. Kokeilla saa vapaasti, ja kun raaka-aineet ovat hyviä, ei voi muuta kuin onnistua. Opettele toki tekniikoita ja tutki erilaisten kulttuurien ruoanlaittotyylejä, mutta ennen kaikkea kokeile rohkeasti ja löydä oma tyylisi ja mieltymyksesi.

Ei muuta kuin kaupan kautta keittiöön ja kestit käyntiin!

 

Kokkimestarina paljon ruokaa isoillekin väkijoukoille laittanut Eero Kuopio! Eero on pitänyt mm. 2016-17 legendaarista Mahtila-ravintolaa Tampereen ytimessä, toiminut pääkokkina niin hienoissakin juhlissa kuin kansantapahtumissa, sekä levittänyt maukkaan ruoan ilosanomaa ihmisten jokapäiväiseen elämään.

Keittiön perusvarustusta

Kuiva-aineet, pöydät, avohyllyt

  • Hyvä suola tai useampikin
  • mausteita, mielellään luomuja tai muuten erinomaisia. Mausteseokset helpottavat elämää keittiössä
  • oliiviöljyä, ja ehkä muitakin, kuten hamppuöljy, palmuöljy tai MCT-öljy
  • itävaltalainen kurpitsansiemen, eurooppalainen (luomu) auringonkukansiemen, pinjantai sembramännyn siemen: salaattiin, aterian, ja smoothienkin koristeeksi. Muitakin siemeniä ja pähkinöitä voi olla, etenkin jos jaksaa liottaa (suolavedessä)
  • luomu rusinat. Niistä saa mm. Suomessa muuten harvinaista booria, joka on tärkeä mm. magnesiumin aineenvaihdunnalle. Ne myös maistuvat kivalle
  • säilykkeet kuten kikherneet, mustat pavut tai sardiinit
  • mahdollisimman laadukkaita munia saa olla huoneenlämmössä. Suoraan tilalta hommattuna ne säilyvät huoneenlämmössä hyvinä jopa kuusi viikkoa
  • minun keittiöstäni löytyy mieluusti myös kuivamarjoja tai marjaisia jauheita
  • klorella ja spirulina on kiva olla: klorellaa aina kalan kanssa.
  • Kelp ja Dulse ovat vaikeita saada Suomessa, koska tulli uskoo viralliseen jodirajoitukseen, toisin kuin monet meitä terveemmät kansat. Olen onnellinen saadessani keittiööni mahdollisimman laadukkaita merileviä. Niitäkin laitan mihin tahansa keittoon, pataan tai paistokseen. Mahtavaa mineralisaatiota, kivasti kivennäisiä – ja ties mitä essentiaalisokereita tai muita ihmeaineita, jotka jalostetummista kasviksista ovat jääneet pitkälti pois. Merilevä on villiruokaa, ja vieläpä kaikkein ravinnerikkaimmasta “maaperästä” eli merestä.
  • sipulia ja sitruunaa on aina hyvä olla. Moni kehuu Foodinin sitruunamehun helpottaneen elämää
  • hunajaa
  • kuivista herneistä saa maukkaan hernekeiton, ja edullisesti

Jääkaappi

  • tykkään säilyttää kookosöljyn jääkaapissa
  • yleensä siellä on myös voita, juustoa
  • hapankaali, kombucha, vesikefiiri tai Fermix-juoma
  • luomukasviksia, luomuvihanneksia tai satokauden. Niin, että milloin vain voi tehdä salaatin, tai dippailla kurkkuja, paprikoita, porkkanoita, sellerinvarsia tai vaikka kesäkurpitsan siivuja hummuksiin, tai napostella väsyneenä jotain vihannesta vaikka raakajuustopalan kanssa, tai käyttää kasviksia ruuanlaitossa.

Pakastin

  • marjoja: kotimaiset pakkasmarjat: mustikka, mustaherukka, Luomumarjasekoitus, kotimainen puutarhavadelmakin. Tyrni (saa olla myös Virosta).
  • voi olla jotain pakkasvihanneksiakin
  • ehkä jotain hifiä jäätelöä, kun kuitenkin joku sellaista jossain vaiheessa haluaa, esim. Jymy tai Kolmen kaverin vegaaniversiot, tai harvinaisempi Suomen jäätelö
  • isoon pakkaseen mahtuu myös laatulihaa tai siipikarjaa reilummin tilattuna

Välineet

Koneet

Blenderi on hyvä olla. Mehustin voi viedä enemmän tilaa tai olla vaikeakäyttöisempi, mutta yhä useammalla on myös mehustin nykyään. Jos pitäisi valita vain toinen, useimpien kannattaa aloittaa blenderistä eli tehosekottimesta. Itse aloitin 30 euron blendereistä, kunnes tajusin, että samalla rahalla saan paremman ja kestävämmän, kun ei tarvitse muutaman kuukauden välein käydä hakemassa uutta hajonneen tilalle. Isolla rahalla saa Vitamixin tai Blendtecin, ja parhaassa tapauksessa niistä jopa äänivaimennetun version. Isoimmat blenderit eivät mahdu keittiökaappien alle, joten ne vaativat erikseen tilaa vaikkapa ikkunalaudalla. Lopulta paras blenderi voi olla se, jota tulee myös käytettyä.

Muut välineet

Keraamiset veitset voivat olla kivoja kasvisten leikkaamiseen, koska ne eivät hapeta leikkuupintaa, joten niillä leikatut kasvikset säilyttävät makunsa ja tuoreutensa tavallista paremmin.

Ruokaa kannattaa käsitellä mieluiten materiaaleilla, joden päätyminen kehoon ja ruokaan on ok. Tästäkään näkökulmasta en arvosta teflonpannuja tai alumiinikattiloita. Työpäiviin omat ruoat laittavalla kaverilla on lasiset säilytys- ja eväsastiat, joissa on muovikansi: kivempi idea kuin kokomuovi, ja tyylikkäämpikin.

Kahvikavereiden keittiöistä löytyy yleensä Aeropress tai Chemex kahvin keittelyyn.

Pesuaineet, rätit ja muut härpäkkeet on hyvä käydä päivittämässä Ekolon tai muun terveyskaupan versioihin. Tiskaaminen on kivaa, kun käsiä ei kirvele, ja kaikenlainen kodin hengettärenä hääriminen mukavampaa, kun ei myrkytä, vaan tekee kodista joka sipaisulla terveemmän.

Perus kauppalista

  • avokado
  • sitruuna (mieluusti luomu)
  • sipuli
  • hapankaali
  • hyvä kurkku, jos löytyy / on satokausi
  • perulaista luomu inkivääriä on kiva olla
  • mahdollisimman hyvää valkosipulia
  • hunaja on hyvä olla olemassa, jos makeanhimo iskee. Ja hyvä hunaja toimii myös entsyymilisänä.
  • Kaupan luomuin tai vähiten valkosokeria ja E-koodeja sisältävä sinappi on kiva olla käden ulottuvilla.
  • voi, mahdollisesti myös juusto
  • ehkä jotain hyvää kanaa, lihaa, kalaa tai valmispapuja helppoon ruoanlaittoon
  • jotain leipääkin on kiva olla; suosin mahdollisimman hyviä kuivaleipiä, näkkäreitä, Jaksamisleipää
  • tykkään pitää jääkaapissa jotain hapanjuomaa, kuten kombuchaa, kefiiriä tai Fermix-juomaa parantamassa ruoansulatusta ja tuomassa entsyymejä ja happea kehoon – ja pitämässä limpparinhimot poissa ja korvaamassa esimerkiksi epätuoreita hedelmämehuja. Kookosvesikin on kiva olla.