Supermarket Survival jakso 10: Mausteet

Mausteet ovat tiivistettyjä fytoravinteita – tujumpi tapa lisätä lautaselle sitä paljon puhuttua aitoa makua ja todellista väriä.

Eikä siinä kaikki: mausteet usein auttavat muutakin ruokaa sulamaan ja imeytymään – mikä tarkoittaa enemmän ravintoa kehoon samalla rahalla ja vähemmillä vatsavaivoilla. Itse aloin aikanaan käyttää runsaammin mausteita niiden tulehdusta alentavien eli anti-inflammatoristen vaikutusten takia. Minulle mausteet ovat luonnon tehokkaimpia tulehduskipulääkkeitä – silloin kun laatu on riittävällä tasolla, ja ruoka maistuu hyvälle eli sulaa ja imeytyy ihanasti. Runsaat, laadukkaat, monipuoliset ja oikein käytetyt mausteet olivat yksi syy siihen, miksi syksyllä 2003 sinänsä samannäköinen perusruokalautanen silloisessa Thaimaassa jätti olotilan niin paljon energisemmäksi kuin teollisempi ruoka Suomessa. Nykyään turistikeskuksissa puhutaan englantia, ja ruokakin on “sivistynyttä” eli keinotekoista teholaatua.

Kaikki mausteet eivät sovi parhaalla tavalla kaiken mahdollisen kanssa. Onneksi on olemassa valmiit mausteseokset! Ja usein niissä lukee, minkä kanssa mikin parhaiten toimii.

Ja onneksi mausteseoksiakin saa nykyään luomuna. Kokemukseni mukaan mausteissa kannattaa panostaa luomuun tai muuten laatuun. Mausteissa, kuten kaikessa, yleisin ja näkyvin on yleensä huonointa. Meidän mieli luulee, että suosituin on paras, mutta markettimaailmassa asia toimii enimmäkseen toiseen suuntaan. Ruokaharrastajat ympäri maailman eivät turhaan metsästä harvinaisempia erikoismerkkejä pikkukaupoista.

Onneksi marketistakin saa jo vihdoin riittävän hyviä mausteita – myös kaltaiseni hifistelijän lautaselle. Maustevideolla nähty maailman yksinkertaisin kana-curry maistui niin mahtavalle, että sitä oli pakko tehdä heti perään lisää.

Santa Maria tarjoaa nykyään luomusarjan, joka löytyy jo useista marketeista, myös Urtekram on aina varma valinta. Isoimmissa marketeissa saattaa nähdä myös Sonnentor-brändiä, jota pidän kaikkein maukkaimpana markettimerkkinä. Toisaalta Santa Marian ja Urtekramin kannellisia purkkeja pidän käyttömukavuudeltaan kätevämpinä kuin Sonnentorin hankalasti avattavat ja vielä hankalammin suljettavat pahvi-muovi-yhdistelmäpakkaukset.

Mitä tapahtui videon harmaalle cayennelle? Se on sisäpiirivitsi, koskien mausteiden tasoa marketeissa – ennen. Nykyään siellä alkaa olla yhä punaisempaa cayennea ja muutenkin toinen toistaan maistuvampia maustepurkkeja. <3 Kannattaa etsiä omia suosikkeja ja käyttää niitä ahkerasti. Lisään markettimausteet ruoanlaiton alkuvaiheessa, jo ennen kuin laitan ruokaa pannulle, suojaamaan paistoöljyä ja myös ravinnon ainesosia lämmön ja hapen eltaannuttavilta vaikutuksilta. Mausteita voi toki laittaa ruoan päällekin lopuksi, mutta niiden maku, teho ja tarkoitus pääsee parhaiten oikeuksiinsa, kun ne ovat mukana kuumennuksen alusta saakka. <3

Markettimaailman ulkopuolelta voi löytyä niinkin hifejä mausteita, ettei niistä kaikkia kuulu edes kuumentaa kovin paljoa. Tämä koskee etenkin viheryrttejä ja kuivattuja kukkia. Käytännössä suunnilleen kaikki, mitä marketin maustehyllyllä myydään, lienee hyvä laittaa ruokaan mahdollisimman aikaisin, ellei purkissa toisin todeta. Näin ainakin itse teen, ja tästä yhdestä ruuanlaittovihjeestä on moni tullut kiittelemään.

Käytän kesällä myös villivihreitä mausteena: laitan vaikka voikukanlehtiä ja nokkosia keittoon, pataan, pannullekin, mielellään vasta loppuvaiheessa. Samoin kaupan vihreitä tuoreyrttejä käytä vastaavalla tavalla. Ja totta kai inkivääri, sipuli, valkosipuli, sitruunaruoho ja vaikkapa piparjuuri ovat erinomaisia mausteita myös, suoraan marketin tuoreosastolta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *