Supermarket Survival jakso 12: Karkki

Karkkipäivä! Nyt herkutellaan….

Terveysruokanatsi, jollaiseksi minua toisinaan luullaan, poistaisi maailmasta koko karkkipäivän! Supermarket Survival sen sijaan tahtoo selviytyä marketista mukanaan vähintään yhtä iso annos iloa ja ihanaa nautintoa kuin ennen koko seikkailua.

Karkkipäivän voi päivittää. Yksipuolisen nautinnon voi korvata kokemusrikkaalla nautinnolla; tuttua voi täydentää uusilla aistimuksilla ja keinotekoista kehittää aitoon suuntaan.

Makeaa kannattaa nesteyttää. Nesteytys vähentää makeanhimoa, vesi korjaa sokerihumalaa – ja toisaalta karkkimainen makeus tai kirpeys tekee vedestäkin nesteyttävämpää. Se Oikea Karkki on siis nestepitoinen! Tai vähintään ravinnepitoinen, mikä tarkoittaa tietenkin myös palkitsevia makuelämyksiä.

Usein kun meillä ihmisillä on elämässä ongelma, menemme suppuun: täytämme myös makean tarpeen entistä mielikuvituksettomammin, vieläkin tutummin ja turvallisemmin, ja yhä huonommin. Yritämme vältellä asiaa, kunnes sorrumme huonoimpaan mahdolliseen vaihtoehtoon, jossa voittaa ainoastaan mainostajan osakkeenomistaja.

Juuri ongelmien, kuten makeanhimon, keskellä ratkaisun avain löytyy näkökulman laajentamisesta, sydämen avaamisesta uusille, monipuolisemmille, rikkaammille nautinnoille – sen sijaan että juostaisiin nautintoa karkuun, vain sortuaksemme siihen kehnoon versioon taas kahta kauheammin.

Makea on hyvä metafora kaikelle sille, mitä haluamme elämässämme, mitä himoitsemme – mutta samalla pakenemme. Kaikessa makeassa on hyvä aina uudestaan ja uudestaan muistaa, että onni löytyy poissulkemisen sijaan menemällä kohti: kohti parempaa, laajempaa, monipuolisempaa, tuoreempaa. Taitavammin, tietoisemmin, tarkoituksenmukaisemmin.

Käytän joskus pilke silmäkulmassa ilmaisuja kuten syntisen hyvää tai laittoman herkullista. Tarkoitan tällä meidän kaikkien, myös minun, taipumusta tehdä nautinnosta laitonta – ja liian hyvästä nautinnosta vieläkin kontrolloidumpaa. Jos käyn treffeillä ja jotain ikävää tapahtuu, otanko sen raskaasti ja olenko yksin seuraavat puoli vuotta – vai teenkö sen jatkossa paremmin, kokemusmaailmaa laajentaen ja makua monipuolisesti kehittäen?

Sisältä tyhjä makea on meille ongelma. Omalla kohdallani ongelma ratkasi, kun pääsin niin herkullisen ravinnon makuun, ettei keinotekoinen karkki ollutkaan enää paras, kiinnostavin tai edes voimakkain nautinto. Se oli sillä selvä.

Mitä parempaa nautintoa elämässä on jo runsaasti, sitä vähemmän mistään niistä tulee enää ongelmaa, ja sitä vapautuneemmin niistä kaikista saa ja osaa nauttia. Ei niin, että “tyhjää, tyhjää, tylsää, ja sitten jee, karkkia ––> voi ei, morkkis ja kipeä.” Vaan niin, että jo elämän perustaso tuntuu tosi hyvälle, monipuolisesti kiehtovalle – jolloin nautinnon hetki ei liikaa nouse perustason yläpuolelle – ja kuitenkin nautinnot ovat niin rikkaita, erityisiä ja erilaisia, että kokemukset erottuvat toisistaan ja tuntuvat tuoreen kiinnostaville. Parhaalla nautinnon hetkelläkin tietää, ettei tämä tähän jää, vaan seuraavaksi saa myös nauttia jälleen jotain tuoretta, joka rikastaa elämän kokonaisuutta entisestään. Onnellisuuspankkitili jatkaa paisumistaan.

Karkkipäivä

Karkkipäivän ratoksi kokeile kaikkea sellaista kivaa ja herkullista, joka ei sisällä valkosokeria, glukoosi-fruktoosisiirappia tai muuta ravinnetyhjäksi raffinoitua sokeria – eikä e-koodeja. Kokeile kaikkea, missä maku ja väri tulevat luonnostaan eivätkä kemiantehtaasta. Jos ei maistu tarpeeksi makealle, dippaa hunajaan. Hunaja auttaa herkkuja myös sulamaan paremmin, koska hyvässä lähihunajassa on mm. runsaasti ruoansulatusta parantavia entsyymejä.

Joku voisi sanoa tähän, että “kaikki sokeri on sokeria, miten sinä sellaista suosittelet…” Vastaan, että:

  1. Ravinnetiheämpi, elävämpi, aidosti maukkaampi herkku sammuttaa ruokahalun vähemmästä, eikä jätä kehoa huutamaan tyhjästä versiosta puuttuvia ravinteita.
  2. Mieluummin syön jotain, mistä saan sen käsittelemiseen tarvittavia suojaravinteita, kuin jotain, mistä olisi ainoastaan haittaa kehoni ravitsemustasoille.

Totta kai parempi on parempi! Ja se on koko Supermarket Survivalin idea: jokainen positiivinen (ja samalla hyvänmakuinen!) askel kehittää kaikkea muutakin parempaan suuntaan – etenkin luontaista mielihalua. Altistu hyvälle, niin positiivinen ravinnekylläisyyden, monipuolisuuden ja uusien makuelämysten nälkä vain kasvaa syödessä.

Kokeile kotona

Muistatko vielä tarzanlimun? Voi olla, että kun aloitat aamun runsaalla suolavedellä tai suola-sitruunavedellä – tai otat tavaksi juoda runsaasti lähihunajalla makeutettua suola-sitruuna-hunajateetä – alkaa pian karkinhimo tuntua absurdille ajatukselle. Syvästi nesteytetty ja laadukkaasti suolattu keho, joka saa maun mukaan nauttia myös kaikenväristä luonnon makeaa, ei löydä karkkihyllyn e-koodeista enää mitään tarvetta, joka ei olisi jo tullut täytetyksi paremmin.

Makeannälän voi täyttää hyvällä suolalla. Kannattaa kokeilla!

Survival Radiossa tänään puhetta makeista nautinnoista, raakakakuista, raakajäätelöistä, ja paremman herkuttelun lähihistoriasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *