Mango

Maailmalla mangoa syödään enemmän kuin omenaa tai edes banaania. Mango taitaa olla jopa koko maailman suosituin hedelmä.

Suurin osa suomalaisista ei tykkää mangoista – koska harva täällä on koskaan maistanut kovin hyvää mangoa. Suomen yleisimmät markettilajikkeet Kent, Keith ja Palmer eivät ole kaikkein herkullisimpia – ja useinmiten ne ostetaan raakoina, kovina, kuivina ja kitkerinä, tai sitten pilaantuneina.

Hyvin valitusta mangosta tulee hyvälle mielelle!

Marketin hedelmistä mango edustaa vähemmän tehojalostettua osastoa: markettimango on verrattain lähellä sen villimpiä kantamuotoja. Mangoissa on jopa vahvat ja lisääntymiskykyiset siemenet tallella, toisin kuin useimmissa liian tyhjiksi jalostetuissa markettihedelmissä. Kaupallisesti tunnettuja mangoja on jalostettu vain perinteisillä menetelmillä; ei vielä geenimanipulaatiolla, ja kaikkein arvaamattomimpia mutageneesi-jalostusmenetelmiä, kuten säteilytys ja muut dna:n vahingoittamiskeinot, on mangoonkin kokeiltu, muttei siitä ole syntynyt mitään merkittävää.

Suomen markettimangot voivat olla herkullisia, ja niihin pätee sama kuin avokadoon: valitse pehmeä, muttei löysä. Keltainen ja punainen väri viittaavat yleensä herkullisuuteen enemmän kuin vihreä.

Mango, kuten avokadokin, on tavallaan sesongissa ympäri vuoden, mitä Suomen marketteihin tulee. Herkullisen mangon – kuten avokadonkin – voi löytää milloin vain. Maku on hyvä, kun mango on pehmeä muttei vielä löysä tai mustunut.

Luomumangossa huomaan selvän makuedun verrattuna tavalliseen, etenkin kuoren lähellä. Biodynaamiset eli Demeter-mangot ovat joskus tarjonneet ihan tajuttomia makuelämyksiä. Biodynaamisessa viljelyssä ei yhteen kasviin keskittyviä tehoplantaaseja sallita, vaan viihtyisän kokoinen tila muodostaa elinvoimaisen kokonaisuuden. Useimmat tuontihedelmät valitsen vähintään luomulaatuisena, mutta mangoissa löydän herkkuhetkiin riittävän hyviä ei-luomunakin.

Kannattaa kokeilla kerran elämässä keltaista shampanjamangoa (Mango Ataulfo, Magnifera Indican alalaji), jota voi löytää ulkomailta tai etnisistä kaupoista – huh, sen jälkeen herkullisinkin valkosokerikarkki tai muu teollisuusherkku lähinnä naurattaa.  Keltaisia herkkumangoja voi tulla vastaan myös Chaunsa- tai Alfonso-lajikenimellä.

Mango on makea, joten minulle se ei oikein sovi aamuun, mutta iltaan se sopii paremmin, ja saattaa auttaa parin tai muutaman tunnin päästä parempaan uneen muiden hedelmien tapaan.

Nykyään saatat löytää erikoiskaupoista tai ehkä jopa marketeistakin oikein hyviä kuivattuja luomumangopaloja ”karkkipussina”. Kesään sopii myös jäinen mangokuutio pakasteosastolta!

Mangon kanssa saattaa sopia erityisen herkullisesti moni chai-henkinen mauste kuten kaneli, inkivääri, neilikka ja myös chili, jopa curry. Mangoja voi syödä herkkuna tai välipalana, mutta myös yhdistellä lämpimiin, suolaisiin ja mausteisiin ruokiin sekä marinadeihin, kuten monissa maissa tehdään.

Poimi mukaan herkullinen mango, kuivattu luomumangosiivu tai pakastettu mangokuutio niissä tilanteissa, missä olisi ennen tehnyt mieli irtokarkkia! Näin saat hedelmästä takuuvarmasti sekä hyödyn, ilon että nautinnon.

3 Replies to “Mango”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *